Doneer nu!

NL53 INGB 000 580 7717

28-3-2017

Moestuinen voor vrouwen

Moestuinen voor vrouwen in Midebdo
Voedsel in Midebdo
De mannen verbouwen het: Mais en Igname (Igname is een knolgewas) – één oogst per jaar en als die mislukt dan is er een half jaar (of langer) honger…  
Het is eenzijdig voedsel ook!

Groenten worden elders in het land wel verbouwd maar die moeten dan worden gekocht op de markt – en daarvoor is vaak geen geld.

We zijn begonnen om de vrouwen van Midebdo te helpen om moestuinen te aan te leggen; dat zorgt voor een rijker voedingspatroon en…  de positie van de vrouwen wordt versterkt!

Water

Water is het grote probleem natuurlijk; de mensen van Midebdo hebben ons uitgelegd dat het niet verstandig is om het water van de pompen (drinkwater!) te gebruiken: voor gewoon drinkwater is het toch al vaak dringen; dat zou onvermijdelijk tot ruzie leiden.
Ze hebben Stichting Faso gevraagd om de aanleg van ‘grote diameter putten’ mogelijk te maken.

Hoe
We hebben, zoals u van ons kent, de organisatie helemaal in handen van de mensen van Midebdo gelaten. Er is, in twee verschillende dorpjes, een groep gevormd van 7 / 8  vrouwen; een ‘landbouwtechnicus” heeft een begroting gemaakt, hij stuurt het project aan en begeleidt de vrouwen. Het ‘gemeentehuis’ is eindverantwoordelijk. Het ‘Comité de Controle’ houdt namens ons toezicht op het project; voor de aanleg van de putten werd door hen een opzichter benoemd (die door ons wordt betaald).

Voortgang

Het project is formeel op 1 december 2016 begonnen en het loopt voorspoedig: de 2 groepen vrouwen hebben hun eerste ‘voorlichting gehad’, de locaties voor de putten zijn bepaald en 
één put is al bijna klaar!

Kerk in Actie
We doen dit project samen met Kerk in Actie: zij hebben het project beoordeeld en goedgekeurd; van het totaal geplande budget van € 7.500 draagt KiA € 3.750 bij.
Daar zijn we bijzonder blij mee!


Dit artikel is als nieuwsbrief verzonden in maart 2017. Lees het hier online.

Deze website gebruikt Cookies. Deze doen niks, behalve ons zeggen dat u een anonieme gast bent. Als u een account had, dan zou uw gebruikersnaam en sessie-informatie in de cookie worden opgeslagen.