Doneer nu!

NL53 INGB 000 580 7717

9-3-2015

Making it happen

8 maart wordt groots gevierd in Burkina Faso. In tegenstelling tot in Nederland, waar de internationale dag van de vrouw doorgaans ongemerkt voorbij gaat, wordt in Burkina Faso de vrouw centraal gesteld. Regelmatig vertellen mannen me dat op deze dag geen enkele vrouw naar haar man hoeft te luisteren, de mannen de taken van de vrouw overnemen (koken, water halen, schoonmaken...) en in de hoofdstad wordt een grote parade gehouden waar allerlei vrouwengroepen zich in mogen presenteren. 

Het thema van 2015 is "making it happen" - het waarmakend. In Burkina Faso is er bovendien voor gekozen dit nog verder op de locale situatie te laten aansluiten door daarnaast de slogan "vanuit het oogpunt van de werkneemster" te voeren. In de parade lopen danook veel vrouwenorganisaties die werkende vrouwen organiseren of vertegenwoordigen. Een ding is zeker, in Burkina Faso wordt door vrouwen veel en hard gewerkt en daar is steeds meer erkenning voor, mede dankzij de internationale dag van de vrouw.

IMG_2577.JPGRegelmatig vertellen mannen ons dat de Afrikaanse vrouw het zwaar heeft. Zij moet voor het huishouden zorgen, voor de kinderen en soms ook voor tuinen of voor inkomen door producten op de markt te verkopen. Dat mannen dit beseffen en benoemen is de eerste stap naar bijdragen op al deze vlakken. Er zijn danook steeds meer moderne mannen die hun hand niet omdraaien voor het helpen van de vrouwen. Gelukkig maar. Maar toch is er ook nog een groot verschil te zien tussen stad en platteland. 

Stichting Faso heeft door de jaren heen ook een grote verandering waargenomen in de positie van de vrouw. Waar vroeger vrouwen niet bij dorpsvergaderingen waren, of daarbij niet mochten of niet durfden spreken; daar eisen ze nu zelf hun recht van spreken op. Iets wat zeker bijdraagt aan ontwikkeling van henzelf en hun kinderen!

Stichting Faso helpt 'het waar te maken' voor vele vrouwen en hun kinderen. En via ons, doet u als donateur dat ook! 

Een fijne dag van de vrouw en namens alle vrouwen van Midebdo, bedankt voor uw bijdrage!

 

 

 

Hieronder een impressie van de viering van de internationale dag van de Vrouw in Ouagadougou. Meer foto's op aOuaga.com

Tags

Deze website gebruikt Cookies. Deze doen niks, behalve ons zeggen dat u een anonieme gast bent. Als u een account had, dan zou uw gebruikersnaam en sessie-informatie in de cookie worden opgeslagen.