Doneer nu!

NL53 INGB 000 580 7717

20-10-2014

De Bromfietsreparateur

Het verhaal van Nabaloum Amado, een bromfietsreparateur in Midebdo

Het begon allemaal in 2003, toen ik werd geselecteerd voor de opleiding in de mechanische Loumbila (gelegen op 25 km van Ouagadougou); via de Nationale Development Service (NDS) van Burkina Faso. Na 12 maanden opleiding gevolgd te hebben, kreeg ik het certificaat voor mechanicus. Door mijn goede vaardigheden wilde mijn trainer dat ik bleef, maar de burgemeester van Ouagadougou Midebdo wilde het voorstel van mijn trainer niet accepteren. Dus keerde ik terug naar Midebdo.


Met mijn certificaat kon ik alleen nog geen winkel openen. Het duurde nog twee jaar voor zich een kans voordeed waarmee ik een startkapitaal kon krijgen waarmee ik een kleine werkplaats kon openen. In 2006 werd ik geselecteerd als deelnemer voor een week training over soa / hiv-aids, georganiseerd door Plan Burkina. Ik kreeg daarvoor 30 000 FCFA (45 euro). Dit stond me toe om gereedschap te kopen en om mijn werkplaats onder een klein afdak te openen. Zo begon mijn beroepsleven. In vier jaar tijd groeide mijn handel goed. Mijn inzet, kwaliteiten en het certificaat zorgeden dat ik ook werk kreeg van de overheid uit Midebdo, maar ook uit Batié.

Gezien mijn vaardigheden heeft de provinciale afdeling van de sociale dienst Noumbiel mij twee jongeren toegewezen om bij mij een monteursopleiding te volgen. Tegelijkertijd vroegen twee andere jongeren mij of ze monteurswerk voor mij konden doen. Dit bracht het aantal mensen tot vijf. Maar aan mijn materiaal is niets veranderd. Met andere woorden, we hebben te weinig gereedschap.

In 2012 vormde de steun van stichting Faso de basis voor een nieuw bedrijf. Op hetzelfde moment steeg het aantal medewerkers naar zeven, waaronder drie oprichters (DA Narsice, Kambiré Sansan en Nabaloum Amado) en vier leerlingen. We kregen van stichting Faso een microkrediet van 510.000 CFA (775 euro). Dit stond ons toe om onderdelen, sleutels en een hogedrukspuit te kopen. 

Een paar maanden later moesten de twee andere oprichters helaas hun werk weer stopgezet om organisatorische redenen van hun kant.

Gedreven door moed en door de beslissing van Stichting Faso om mij te steunen, besloot ik om mijn bedrijf te houden. Met een klein bedrag van 100.000 CFA (152 euro) kocht ik onderdelen. Hierdoor kon ik een motorfiets kopen die er voor zorgt dat ik kan reizen. Verder kocht ik materialen om een metalen schuur te bouwen voor mijn onderdelen en later nog een luchtcompressor. Ik zou nu graag een grote winkel hebben om mijn onderdelen op te slaan, maar mijn financiële middelen zijn nog steeds beperkt.

Ik vertel u mijn verhaal om een oproep tot steun te doen omdat mijn inzet werkelijk groot is en daarmee een voorbeeld voor andere jongeren van de stad Midebdo, onder andere over hoe een bedrijf te creëren.

Dank u wel Stichting Faso en mijn hoop rust op jullie.

Nabaloum Amado 

Begin van de zomer heeft stichting Faso hem het benodigde bedrag van € 600 euro gegeven in de vorm van microkrediet.

Deze website gebruikt Cookies. Deze doen niks, behalve ons zeggen dat u een anonieme gast bent. Als u een account had, dan zou uw gebruikersnaam en sessie-informatie in de cookie worden opgeslagen.